8. Sınıf Tc İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Çalışma Kitabı Cevapları 15-16-17-18-19-20

Posted on
  • 22 Aralık 2012 Cumartesi
  • by
  • çalışma kitabı cevapları
  • in
  • Etiketler: , , , , , , , , , , , , , , ,

  • 8. Sınıf Tc İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Çalışma Kitabı Cevapları 15-16-17-18-19-20
    sayfa 15:
    1. osmanlı devleti çok uluslu bir yapıya sahipti. ülke sınırları içinde türklerle beraber pek çok farklı millet de bulunuyordu. bu çok uluslu yapı, konuşulan dil, inançlar, gelenek ve görenekler ülkede çok zengin bir kültürel yapının oluşmasını sağlamıştı. 19. yy'a kadar huzur ve güven içinde yaşayan bu milletler, fransız ihtilali ile ortaya çıkan milliyetçilik akımından etkilenmiş ve bağımsızlıklarını ilan etmişlerdir. 20.yy'ın başlarında devletin kurtuluşunu meşrüti bir yöntemle arayan osmanlı aydınları özellikle selanikte örgütlenmişlerdir. bu yüzden selanik daha gelişmiştir.

    2. mustafa kemal'in doğduğu selanik şehri ekonomik siyasi ve kültürel bakımdan komşu ülkelerin ve farklı akımların etkilerinin görüldüğü bir yerdi. osmanlı devletine karşı ayaklanmalari büyük devletlerin yayılma ve nüfuz politikaları selanikte belirgin olarak hissediliyordu. bu nedenle selanik şehrindeki ortam mustafa kemalin küçük yaşlarda ülkenin gerçek durumunu görmesini sağladı.



    sayfa 16:

    1. şemsi efendi okulu, selanik, 1886

    2. askeri rüştiye, selanik, 1893

    3. askeri idadi, manastır, 1893

    4. harp okulu, istanbul, 1899

    5. bunu kendi hakkınızda yapmalısınız...



    sayfa 17:

    tabloda:

    1. kurmay yüzbaşı ------ vatan ve hürriyet cemiyeti ---------- eğitimci yönü

    2. kolağası ------ 5. ordu kurmay başkanı ------ askeri yönü

    3. kurmay heyeti ------ 3. orduya atandı ------ askeri yönü

    4. hareket ordusu ------ trablusgarp'taki isyanı bastırdı ------ idareci yönü

    5. bolayır kolordusu ------ edirne'nin geri alınması ------ yönetici yönü

    6. 16. kolordu komutanlığı ------ generalliğe yükseldi ------ askeri yönü

    sorular:

    1. mustafa kemal 20 ocak 1915'te tekirdağ'da bulunan 19.tümen komutanlığına atandı. 25 nisan 1915te geliboluya asker çıkarıldı. 1914 yılının kasım ayında ruslara karşı mücadelesini kafkas cephesinde sürdürdü.

    2. mustafa kemal atatürk küçükken okulunda da başarılıydı. ayrıca askerliğe de çok meraklıydı. bu yüzden okulundaki başarısını askerlik hayatında da göstermiştir.

    3." ben şimdiye kadar on beş hükümdar ve cumhurbaşkanı ile özel ve resmi konuşmalar yaptım. bu geceki kadar ezildiğimi hatırlamıyorum. mustafa kemal'de büyük bir ruh kusretinin esrarı var."  sir cgarles townshead ingiliz generali 1922



    sayfa 18:

    çanakkale savaşlarının kahramanlarını yöneten örnek insan başkomutan mustafa kemal üstün zekası ileri görüşlülüğü ve liderlik yeteneği ile "ben size savaşmayı değil, ölmeyi emrediyorum" sözleriyle kahraman askerlerimize cesaret ve güç vermiştir. askerlerimiz de bu güçle kanlarının son damlalarına kadar savaşmış ve olağan üstü güç göstererek vatan topraklarımızı binlerce kilometre uzaktan gelen düşmanlara teslim etmemiştir.





    sayfa 16:

    A bölümü:

    1.       Diğer ülkelerin yönetim biçimlerini düşüncelerini kültür seviyelerini öğrenmesini sağlar. Bu durum Mustafa Kemal’in kültür seviyesini artırır. Düşünce hayatını geliştirir.
    2.       Mustafa  Kemal’in tarihe olan ilgisi ve eskileri anlama ve anlatma o zamanlardaki düşünce,fikir,anlamasını ve kavramasını sağlamıştır. Örnek almış da olabilir.
    3.       Mesela Selanik’te Batı’dan gelen fikir akımları olabilir. Bu Mustafa Kemal’in yeni fikirlere ve farklı yaşam tarzlarına karşı bakış açısını değiştirmiş olabilir.

    B bölümü:

    Selanik: Atatürk’ün doğduğu şehirdir. Batıya açılan kapı olduğu için Osmanlı Devleti’ne çok önemli bir yarar sağlar. Kültürel seviye bakımından gelişmiştir.

    Manastır: Mustafa Kemal Manastır’a Askeri İdadi’de öğrenim görmek için geldi. Konsolosluklar ve ticaret şehri Manastır, o dönemde aralarında çekişme olan çeşitli milletleri ve dinleri barındırıyordu.

    İstanbul: Mustafa Kemal’in Osmanlı Devleti’nin başkentine ilk gelişi eğitim amaçlıdır. Daha sonraki yıllarda görevi gereği İstanbul’da ikamet etmiştir.

    Sofya: Balkan Savaşları sonrasında Osmanlı hükümeti tamamen ittihat ve terki cemiyeti’nin kontrolüne geçti. Mustafa Kemal bu sırada Sofya askeri ateşeliğine görevlendirildi.



    Sayfa 20:

    1.       a) iyimserliği
    b) hoş görülülüğü
    c) ileri görüşlülüğü

    2.       burayı kendinize göre cevaplıyosunuz.

    3.       Burayı da kendinize göre cevaplıyosunuz.
    8., Sınıf, Tc, İnkılap, Tarihi, ve, Atatürkçülük, Çalışma, Kitabı, Cevapları, 15, 16, 17, 18, 19, 20

     

    0 yorum:

    Yorum Gönder

     
    Copyright (c) 2010 aygunhoca
    Sponsored by : Fastoyun