ink çk sayfa 17-18-19-20

Posted on
  • 25 Kasım 2011 Cuma
  • by
  • çalışma kitabı cevapları
  • in
  • Etiketler: , , , , , , , , ,

  • Sayfa 17 Askerî Başarılarıyla Mustafa Kemal 


    Harita üzerine Mustafa Kemal’in görev yaptığı yerlerin adlarını yazınız. Daha sonra harita altındaki tabloyu doldurarak sorualrı cevaplayınız


    Mustafa Kemal’in askerî görevleri
    Askerî görevlerindeki başarıları
    Başarılarından ön plana çıkan kişilik özellikleri
    Trablusgarp 1911
    Tobruk Zaferi
    Azim
    Çanakkale S. Conkbayırı
    Düşmanı durdurup Albay olması.
    Cesareti ve direnişi
    Anafartalar Zaferi
    (Mareşal) Otto Liman von Sanders takdirini kazanması
    Liderliği
    Diyarbakır
    Tuğgeneral olması (Paşa)
    Azim
    Sakarya Meydan Muhare.
    Gazi olması
    Askeri liderliği
    Halep
    Savunma hattıyla püskürtme
    Tecrübe



    1. Mustafa Kemal Paşa’nın 1919 yılına kadar geçen dönemde, askerî yetenekleri ve liderlik özelliklerini ortaya çıkaran olaylar hangileridir? Yazınız
    Liderliği, tecrübesi ve cesareti
    2. Atatürk’ün Millî Mücadele’nin önderi olmasını sağlayan görev ve başarılarının onun kişilik özellikleriyle nasıl bir ilişkisi vardır ? Açıklayınız.
    Vatan ve millet sevgisi.
    3. Atatürk’ün askerî yetenekleri ile liderlik özellikleri hakkında söylenmiş sözleri bularak yazınız.
    Vladimir İliç Lenin
    Rus İhtilali Lideri, 1921
    Mustafa Kemal sosyalist değildi. Fakat görülüyor ki iyi bir teşkilatçı, yüksek anlayışlı, ilerici, iyi düşünceli ve akıllı bir önderdir. O, soygunculara karşı bir kurtuluş savaşı yapıyor. Emperyalistlerin gururunu kıracağına ve Sultanı da yaranıyla birlikte alt edeceğine inanıyorum.
    Adolf Hitler
    Mustafa Kemal; bir millet, bütün vasıtalarından mahrum edilse dahi, kendini kurtaracak vasıtaları yaratabileceğini ispat eden adamdır.
    David Lloyd George
    İngiltere Başbakanı, 1922
    1922'de Türk ordularının zaferi neticesi Anadolu'daki emelleri gerçekleşmeyen İngiltere'nin Türk düşmanı olarak bilinen Başbakanı Lloyd George, Parlamento'da kendisine yöneltilen suçlama ve tenkitleri şöyle cevaplandırmıştır: "Arkadaşlar, yüzyıllar nadir olarak dahi yetiştirir. Şu talihsizliğimize bakın ki o büyük dahi çağımızda Türk Milleti'ne nasip oldu. Mustafa Kemâl'in dehasına karşı elden ne gelirdi."


    Sayfa 18 Manşetlerde Mustafa Kemal
       Çanakkale Kara Savaşlarından sonra 29 Ekim 1915 tarihli Tasvir-i Efkâr gazetesi Mustafa Kemal‘in başarılarını şöyle duyuruyordu:




    “Çanakkale Kara Savaşlarında olağanüstü yararlıklarını görülen ve savunmadaki güç ve ustalığı ile hakkıyla şan ve şeref kazanarak boğazları ve hilafet makamını
    (İstanbul ) kurtaran kumandanlarımızdan doğuştan
    Kahraman, mümtaz... Albay Mustafa Kemal Beyefendi.”

       Mustafa Kemal’in Çanakkale’deki başarılarını konu alan bir gazete haberi de siz hazırlayınız.
      “ Çanakkale Savaşı sırasından “Ben size savaşmayı değil ölmeyi emrediyorum diyen Albay Mustafa Kemal’a selamlar saygılar...”


    Sayfa 19 Mustafa Kemal’i Etkileyen Şehirler, Olaylar

    A. Aşağıdaki soruları ders kitabınızın 24 ve 25. sayfasını dikkate alarka cevaplayınız.
    1. Selanik Askerî Rüştiyesinde başlayan Fransızca eğitimi Manastır Askerî İdadisinde de ek derslerle devam etti ve bu dilde eserleri okumaya başladı. Mustafa Kemal’in yabancı dil bilmesi ve yabancı eserler okuması onun düşünce hayatını nasıl etkilemiş olabir?
    Hayata bakış açısını etkileyip böyle konulara ilgi duymasını sağlamıştır.
    2. Mustafa Kemal’in tarih hakkında bilgi edinmesinde ve tarih bilinci oluşturmasında, Türk tarihini derinlemesine bilen öğretmeni Mehmet Tevfik Bey baş mimar olmuştur. Tarihe olan ilgisi Mustafa Kemal’in fikir hayatını ne yönde şekillendirmiş olabilir?
    Vatan millet sevgi pekişmiş tek başına bir ordu, sakin bir güç olmuştur.
    3. Balkanlarda yayılan milliyetçilik akımı, Mustafa Kemal’in düşünce ve uygulamalarını nasıl etkilemiştir? Bir örnekle açıklayınız.
    Milliyetçik Türk milletinin bağımsızlık kazanması yolunda önemli bir safha da yer almış Mustafa Kemal’da bu düşüncelerle zafere ulaşmıştır.
    "Gerçi bize milliyetçi derler. Ama, biz öyle milliyetçileriz ki, işbirliği eden bütün milletlere hürmet ve riayet ederiz. Onların milliyetlerinin bütün icaplarını tanırız.” Nutuk 15-20 Ekim 1927

    B. Aşağıda verilen kutularla Selanik, Manastır, İstanbul ve Sofya şehirlerinin düşünce hayatına etkilerini kısaca yazınız.

    Selanik:
    İttihat ve Terraki Cemiyeti’ne katıldı

    İstanbul: Mustafa Kemal, okul yıllarında, arkdaşlarıyla konferans niteliğinde konuşmalar yaparken sonraki yıllarda da İstanbul’da evinde arkadaşlarıyla toplantılar düzenlemiş, ülke sorunlarını tartışmıştır. Ayrıca o yıllarda gazete ve dergi hazırlamıştır.

    Manastır: Edebiyata ilgi duydu.

    Sofya: Bulgar Meclisini takip etti. Analizler yaptı. Avrupa devletleriye fikir alış verişi yaptı.
                                                                   
    Sayfa 20 Ne Olmak İstersin

       Aşağıda, arkadaşlarınını anlatımıyla Mustafa Kemal’in öğrencilik hayatından ve hizmetlerinden örnek olaylar verilmilştir.
      H rp Akademisinden arkadaşı General Asım Gündüz şunları analtıyor:
    a) “...Doğup büyüdüğü Selanik’in Batı’ya daha çok bağlantılı bulunması sebeniyle olacka dikkati çeken fikirleri vardı. Etrafına topladığı arkadaşlarla ceseratle konuşuyor ve onları güzel konuşmasıyla kısa zamanda tesir altına alıyordu... İttihatçıların Paris’te yayınladıkları gazeteleri getiriyordu... Bizler, vatan, millet Türk’lük fikirlerini çok defa, Harp Akademisi sıralarında ondan duymuştuk...
    ... Harp Akademisinde her Cuma akşamı sınıfta toplanıyor, kapılar kapandıktan sonra Mustafa Kemal kürsiye çıkıyor, tıpkı konferansçı gibi Paris’ten gelen Türkçe ve Fransızca gazetelerden öğrediklerini bizlere analtıyordu. O zamana kadar “Padişahım çok yaşa!” demekten başka bir şey bilmeyen bizler için Mustafa Kemal’in anlattıkalrı çok dikkat çekiciydi...”
     (Asım Gündüz, Hatıralarım, s. 12-14.)

    b) General Ali Fuat Cebesoy anılarında diyor ki :
    ...” Fikirlerimizi, toplamı binleri aşan Harp Okulu öğrencilerine aşılamak için daha kurmay sınıflarına geçmeden gizli bir teşkilat kurmuş, Muhittin Baha Pars’ın ağabeyi İsmail Hakkı Pars ile Ömer Naci ve birkaç arkdaşının gayreti ile el yazısı iki nüsha dergi çıkarmıştık. Liderimiz Mustafa Kemal’di. Gelebilecke sorumluluğun en büyük yüküde onun omuzlarındaydı.
                                                ( Ali Fuat Cebesoy, Sınıf Arkadaşım Atatürk, s. 45.)
    1. Anlatılan olaylarda Atatürk’ün hangi kişilik özelliklerini görüyorsunuz? Bu özellikleri onun Millî Mücadele liderliği açısından değerlendiriz.
    a) Cesaretliği, vatan millet sevgisi liderliği özelliklerini görüyorum.  Bu özellikler Millî Mücaddele’yi kazanmasına yardımcı olmuştur. Çünkü bu özellikler hem askerin hem de politikacının özellikleridir.

    2. Sizin kişilik özellikleriniz nelerdir? Hangi kişilik özelliğiniz/ özellikleriniz seçeneğiniz mesleği etkiler?
    Liderlik, vatan ve millet sevgisi. Bende Atatürk gibi hem politikacı ve asker olmak istiyorum.

    3. Yakın çevrenizden bir kişi seçerek onun kişilik özelliklerini ve seçtiği mesleği aşağıya yazınız. Seçtiğiniz kişinin mesleği ile kişilik özellikleri arasındaki ilişkiyi değerlendiriniz.
    Elektronik mühendisliği. Özellikleri ise elektronik eşyalara ilgi duyması, böyle uğraşları sevmesi. Bu özellikleri seçtiği mesleğe uyuyor.
    Kaynak gösterilerek alıntı yapılabilir.
    Kaynak: http://www.aygunhoca.com/

    1 yorum:

    kerem dedi ki...

    teşekürler kardeş

    Yorum Gönder

     
    Copyright (c) 2010 aygunhoca
    Sponsored by : Fastoyun